Voimat Eivät Riitä: Jokapäiväiset Huolet Elämäntapamuutoksen Haasteena

02.04.2024

Elämäntapojen muuttaminen on vaativa tehtävä, ja usein se törmää arjen haasteisiin. Stressi ja henkinen kuormitus ovat merkittäviä esteitä, jotka voivat vaikeuttaa pysyvien muutosten tekemistä elämässämme. Toinen ääripää on toimettomuus ja itsensä liikkeelle saaminen. Tässä blogitekstissä tarkastellaan, miten nämä tekijät vaikuttavat elämäntapamuutoksiin ja miten voimme kohdata ne.

Stressi ja elämäntapamuutokset

Stressi on yleinen osa nykypäivän elämää. Työpaineet, perhearki, taloudelliset huolenaiheet ja terveysongelmat, ja monet muut voivat aiheuttaa stressiä. Kun yritämme muuttaa elämäntapojamme, stressi voi olla suuri este. Miksi?

  1. Ajanpuute: Liian vähäinen aika suhteessa muutoksen vaatimaan aikaan laittaa heti rajoja muutoksen onnistumiselle. Jo se itsessään stressaa! Elämäntapamuutokset vaativat kuitenkin säännöllistä panostusta ja kärsivällisyyttä. Myös stressaaminen eli hallinnan puutteesta johtuva ajatusten ja tunteiden muodostama möykky kuluttaa energiaa. Jos olemme jatkuvasti stressaantuneita, emme ehkä löydä aikaa terveellisten valintojen tekemiseen.

  2. Tunnesyöminen ja paikalleen jähmettyminen: Stressi voi johtaa tunnesyömiseen ja paikalleen jähmettymiseen. Kun olemme stressaantuneita, saatamme turvautua epäterveellisiin ruokiin tai liialliseen syömiseen. Tälle on luontainen selitys. Ihminen välttelee luontaisesti negatiivisia olotiloja ja haluaa stressistä ja ahdistuksesta eroon mahdollisimman nopeasti. Tunnesyöminen on ihmisen luonnollinen ratkaisu saada pikaista ja matalan ponnistelun mielihyvää, jolla stressi hetkeksi lievittyy. Samalla huomaamme pysyvämme paikallaan ja annamme stressaavien ja ahdistavien ajatusten kulkea kehää päässämme. Tämä voi vaikeuttaa esimerkiksi painonhallintaa tai terveellisen ruokavalion ylläpitämistä.

  3. Motivaation puute: Stressi voi heikentää motivaatiota. Vaikka olisimme aluksi innostuneita elämäntapamuutoksista, stressi voi latistaa intoamme. Keskeisin syy on hallinnan puute omasta elämästä. Stressi saa meidät tuntemaan, että homma ei ole hanskassa. Ensisijaisesti haluamme nopeasti eroon stressistä, emmekä toteuttaa itselle niin tärkeää elämäntapamuutosta. Monelle se on lamaannuttavaa ja laskee omaa itsetuntoa- ja luottamusta. Motivaation ylläpitäminen tai ylipäätään löytäminen voi stressaantuneena olla haastavaa.

Henkinen Kuormitus ja Itsekuri

Elämäntapamuutokset vaativat jossain määrin itsekuria. Ehkä paremmin määriteltynä itseohjautuvuutta. Se tarkoittaa päätöksiä, jotka ovat tiedostettuja, joilla ihminen ohjailee omaa toimintaansa haluttuun suuntaan. Tämän opetteleminen vie aikaa ja on yksi suurimmista elämäntapamuutoksen opeista, joita ihminen käy läpi. Joka tapauksessa henkinen kuormitus voi kuitenkin heikentää tätä itseohjautuvuutta (tai itsekuria):

  1. Päätöksenteon väsymys: Jokainen päätös kuluttaa itsekurin- ja ohjautuvuuden resursseja. Jos olemme jo kuormittuneita muista asioista, päätöksenteko voi tuntua raskaalta. Tämä voi vaikuttaa esimerkiksi siihen, mitä syömme tai kuinka usein liikumme. Kun tietoisia päätöksiä ei jaksa tehdä, elämän autopilotti menee päälle ja lopulta palataan takaisin vanhoihin tottumuksiin.

  2. Houkutukset: Henkinen kuormitus voi tehdä meistä alttiimpia houkutuksille, kuten yllä jo mainittiin. Stressaantuneena saatamme helpommin sortua epäterveellisiin ruokiin tai laiminlyödä liikunnan. 

Toimettomuus ja laiskuus

Toimettomuus ja laiskuus voivat olla opittuja tapoja. Lähtökohtaisesti ihminen on sekä laiska että toimelias. Evolutiivisesta näkökulmasta ihminen on laiska silloin, kun ei ole tarvetta liikkua ja voi säästää energiaa, ja toimelias silloin, kun täytyy tehdä jotain. Passiivisuuteen sata lasissa pyrkivät nyky-yhteiskunnan rakenteet kääntävät yksilötasolla elämää laiskemmaksi. Tietyllä tapaa tällä hetkellä ihmiset ajautuvat luonnostaan laiskuuteen, koska ei ole pakko tehdä erilaisia arkeen liittyviä fyysisiä askareita tai esimerkiksi liikkua töihin "Apostolin kyydillä" tai pyörällä. Tämä on opettanut meidät olemaan toimettomia, ellemme ole elämän aikana oppineet mitään muuta tapaa. Ympäröivän ympäristön mukana meneminen on tehnyt meistä hauraita oman elämän hallitsijoita; teknologiajätit ja muut jättiyritykset hallitsevat elämäämme älypuhelimien, tekoälyn, maistuvien pikaruokien ja muiden keinojen kautta. 

Kuinka Selviytyä Haasteista?

  1. Tietoisuus: Ensimmäinen askel on tiedostaa stressi, henkinen kuormitus ja oma toimettomuus. Kun ymmärrämme, miten ne vaikuttavat päätöksiimme, voimme paremmin suunnitella elämäntapamuutoksia.

  2. Keskity asioihin, joihin voit vaikuttaa: Tämä auttaa kokemaan hallinnan tunnetta elämästä - ja samalla hallitsemaan stressiä. Ei kannata siis pohtia, mitä muut ajattelevat, vaan yrittää toteuttaa omia tavoitteita hyvin ja luottaa siihen.

  3. Tuki: Pyydä apua ja tukea ystäviltä, perheeltä tai ammattilaisilta. Yhdessä on helpompi selviytyä haasteista, kun ei tarvitse kantaa kaikkea päätöksentekoa yksin.

Elämäntapamuutokset eivät ole helppoja, mutta tekemällä jatkuvaa pientä taustatyötä oman elämän hallinnan tunteen edistämisen eteen, onnistuminen on aina askeleen lähempänä!