Kehon ja mielen kuunteleminen liikunnan aloittamisessa
Liikunta on olennainen osa terveellistä
elämäntapaa, mutta sen aloittaminen voi olla haastavaa. Varsinkin aloitettaessa joko uudestaan tai täysin alusta, on tärkeää kuunnella
omaa kehoa ja tunnistaa sen antamia viestit, jotta vaalit motivaatiotasi jatkaa. Jatkuva kipu, ärsytys ja ahdistus ei johda pitkäkestoiseen motivaatioon. Toki täytyy huomauttaa, että jos kehossa on vammoja jo valmiiksi, voi olla että kipuakin vastaan täytyy silti liikkua - liikkeen lopettaminen tai liikkumatta jättäminen harvoin kipuja parantaa pitkäkestoisesti. Tässä blogitekstissä
käsittelemme, kuinka voit oppia kuuntelemaan kehoasi liikunnan aloittamisen
yhteydessä.
Tunne Rajasi
Aloittaessasi uuden liikunnan nollasta, on tärkeää tunnistaa oman kehosi kapasiteetti - siis rajat, mihin keho pystyy. Jokaisella on erilainen lähtötaso, ja on tärkeää asettaa realistisia tavoitteita. Aloita rauhallisesti ja lisää intensiteettiä vähitellen. On tärkeää hyväksyä, että alussa rajat tulevat vastaan melko nopeasti. Kehittymiseen vaaditaan rajojen ylittämistä, mutta aivan nollasta aloitettaessa kannattaa mieluummin pysyä melko turvallisesti rajalla ja käydä ylittämään niitä vasta sitten, kun on saanut totuteltua liikunnan aiheuttamiin tunteisiin ja fiiliksiin kehossa.
Kuuntele Kehosi Signaaleja
Kehosi kommunikoi jatkuvasti kanssasi. Se kertoo, milloin olet väsynyt, milloin tarvitset ravintoa, ja milloin olet valmis suorittamaan. Opettele tunnistamaan nämä signaalit, mutta starttivaiheessa älä kuitenkaan liikaa kuuntele niitä, vaan toimi ensin - eli liiku ja kuuntele sitten, miltä sinusta tuntuu. Tämä siis nimenomaan alkuvaiheessa, jossa mieli pistää helposti jarrua liikunnan esteeksi, koska haluaisi palata takaisin vanhaan rutiiniin eli liikkumattomuuteen. Alkuvaiheen ja jonkinlaisten liikuntarutiinien muodostamisen jälkeen kehon signaaleihin kannattaa kiinnittää enemmän huomiota. Esimerkiksi, jos lihaksesi ovat jäykät tai kipeät harjoittelun jälkeen, ne saattavat tarvita enemmän aikaa palautumiseen.
Palautuminen on Avainasemassa
Palautuminen on yhtä tärkeää kuin itse harjoittelu. Varmista, että annat kehollesi tarpeeksi aikaa levätä ja palautua. Liikunnallisen elämäntavan oppimisessa hyvä uni, monipuolinen ruokavalio ja oiva nesteytys ovat kaikki olennaisia palautumisen kannalta. Kaikkea ei voi saada kerralla ja heti se on tärkeää henkisesti oivaltaa.
Älä unohda henkistä puolta
Liikunta ei siis ole vain fyysistä, vaan myös henkistä toimintaa. Etenkin liikunnan aloittaminen on ennen kaikkea henkinen ja psykologinen prosessi. Oman mielen kuunteleminen ja itsetuntemuksen kehittäminen on tärkeää. Jos koet jatkuvaa stressiä tai ahdistusta uuden liikunnallisen elämäntavan oppimisesta, se voi vaikuttaa motivaatioosi ja kykyysi harjoitella. Lopulta ei kiinnosta enää tehdä mitään, kun aivot kuormittuvat ahdistavista liikuntaan liittyvistä ajatuksista, kuten "en osaa mitään", "en pysty tähän", "tämäkin on niin vaikeaa..". Nämä ajatukset ovat normaaleita ja hyvin todennäköisiä, kun aloitetaan jotain uutta. Tee siis asioita, joissa onnistut suuremmalla prosentilla kuin epäonnistut. Silloin jaksaa paremmin!
Pidä päiväkirjaa tai kerro jollekin prosessistasi
Päiväkirjan pitäminen voi auttaa sinua ymmärtämään kehoasi ja mieltäsi paremmin. Voit kirjata ylös, miltä tuntuu ennen ja jälkeen liikunnan, onko tänään hyvä vai huono päivä, missä ehkä onnistuit? Näin voit tunnistaa, mitkä tekijät vaikuttavat positiivisesti tai negatiivisesti liikuntakykyysi. Jos päiväkirjan kirjoittaminen on vähän ankeaa, voit kertoa jollekin läheiselle tai kaverillesi prosessistasi tai melkeinpä parasta olisi puhua jonkun kanssa, joka on samassa veneessä!
Pyydä Apua Asiantuntijoilta
Asioista kannattaa keskustella matalalla kynnyksellä ja monesti se pelkkä keskustelu auttaa avaamaan lukkoja ja helpottaa oloa. Jos olet epävarma siitä, kuinka aloittaa tai kuinka kuunnella kehoasi, älä epäröi pyytää apua. Liikunnan- ja terveyden alan ammattilaiset voivat antaa arvokkaita neuvoja ja tukea matkallasi.