Ajanpuutteen käyttäminen vähäisen liikunnan syynä on oman terveyden aliarvostamista
Kuinka usein olet kuullut jonkun sanovan, "Minulla ei ole aikaa liikkua"? Tätä saatat mahdollisesti toistaa itsellesikin. Provosoivasti sanottuna tämä lause on yhtä kulunut kuin vanhat lenkkarit, jotka lojuvat eteisen nurkassa keräämässä pölyä. Ajanpuute on helppo tekosyy, mutta todellisuudessa se on terveyden aliarvostamista. Tällöin terveyttä, jota liikuntakin edistäisi, ei pidetä oikeasti omassa arvojärjestyksessä kovinkaan korkealla.
Täytyy huomioida myös, että aina se ei ole oma vika, jos ja kun luisuu aivot autopilotilla siihen suuntaan, mihin yhteiskunta velvoittaa. Me elämme yhteiskunnassa, joka arvostaa kiirettä ja tuottavuutta enemmän kuin hyvinvointia. Hyvinvointipuhe toki lisääntyy jatkuvasti tavallisessa sekä sosiaalisessa mediassa, mutta monet yhteiskunnan rakenteet ovat sitä vastaan. Työ -ja opiskeluelämässä kalenterit täyttyvät kokouksista, sähköpostit vaativat välitöntä huomiota, ja sosiaalinen media syöttää meille jatkuvaa informaatiotulvaa. Jopa näiden ulkopuolella saatamme itse täyttää kalenterimme täyteen kissanristiäisiä, koska hyvä elämä = kiireinen, "tärkeän ihmisen" elämä. Mutta missä vaiheessa päätimme, että terveytemme ei ansaitse paikkaa tässä kiireiden hierarkiassa?
Liikunta on investointi itseemme – se on aikaa, jonka annamme kehollemme ja mielellemme. Se on hetki, jolloin voimme hengittää syvään ja antaa stressin valua hikikarpaloiden mukana pois. Kun sanomme, ettei meillä ole aikaa liikkua, sanomme samalla, ettei meillä ole aikaa välittää itsestämme. Eikö vain? Hassua, mutta näin se vain on.
Väite ajanpuutteesta on myös terveyden aliarvostamista siksi, että se osoittaa kyvyttömyyttämme priorisoida. Meillä on aikaa katsoa kolme jaksoa suosikkisarjaamme tai tehdä vähän vielä lisää ylitöitä, mutta emme löydä 30 minuuttia kävelylenkille? Meillä on aikaa selata Instagram-feediä, mutta emme voi varata aikaa kehonhuollolle? Tämä ei ole ajanpuutetta, tämä on valintojen tekemistä – ja terveytemme pitäisi olla valintojemme kärjessä.
On ironista, että käytämme ajanpuutetta tekosyynä, kun liikunnan puute itse asiassa vie meiltä aikaa. Liikunnan hyödyt ovat kiistattomat: se parantaa mielialaa, lisää energiaa, vähentää sairauksien riskiä ja mahdollisesti myös pidentää elinikää. Jokainen liikuntaan käytetty minuutti on investointi, joka maksaa itsensä takaisin moninkertaisesti. Se on aikaa, jonka säästämme tulevaisuudessa lääkärikäynneiltä, sairauslomalta ja väsymykseltä (positiivista toki on, että hyvin moni työnantajakin on tajunnut tämän!)
Silti: meidän on aika herätä ja nähdä ajanpuute siitä, mitä se todella on: tekosyy. Tekosyiden käyttäminen heijastaa todellisia arvojamme ja prioriteettejamme. On aika kohdata totuus ja kysyä itseltämme, arvostammeko terveyttämme tarpeeksi tehdäksemme siitä päivittäisen prioriteetin.
Joten seuraavan kerran, kun huomaat sanovasi "ei ole aikaa", pysähdy hetkeksi. Mieti, voisitko järjestellä aikataulusi uudelleen. Ehkä voit kävellä työmatkasi, tehdä taukojumppaa tai herätä 20 minuuttia aikaisemmin availemaan kroppaa. Pienetkin muutokset voivat johtaa suuriin tuloksiin. Älä anna ajanpuutteen olla este terveydellesi. Se on loppujen lopuksi arvokkaimpia omaisuuksiasi, ja se ansaitsee tulla kohdelluksi sellaisena.