Koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa liikuntaa!
Aloittelija saattaa kipuilla ja ajatella, että liikunnan aloittaminen on turhaa ja jo myöhäistä, koska sitä ei ole vielä tehnyt. Ehkä olet ajatellut, että olet jo liian vanha, huonokuntoinen, ylipainoinen tai et ole koskaan oppinut tarvittavia liikuntataitoja. Se ei kuitenkaan pidä paikkaansa eli koskaan ole liian myöhäistä aloittaa liikuntaa. Olen työskennellyt monien ihmisten kanssa, jotka sanovat, että eivät nuorempana tajunneet liikunnan merkitystä. Sitten kun terveys petti, oli pakko kokeilla terveellisiä elämäntapoja, kuten liikuntaa. Lopulta monet ovat "valaistuneet" ja heistä on tullut säännöllisiä liikkujia. Valitettavan usein tämä herääminen liikunnan hyödyllisyyteen tapahtuu vasta seniori-iässä.
Liikunta on unen, hyvän ravitsemuksen sekä jatkuvan oppimisen kanssa avain terveyteen ja hyvinvointiin. Vaikka et olisi ikinä kunnolla liikkunutkaan, hyödyt tulevat esiin jo hyvin nopeasti. Vähitellen unen laatu ja aineenvaihdunta voivat parantua, alat kokemaan enemmän virkeyttä ja positiivisempaa mielenmaisemaa. Myös painonhallinta voi helpottua, joskaan liikunnalla ei suoraan painoa pudotetakaan.
Tässä muutamia vinkkejä aiheeseen ja havaintoja myöhäisen aloittajan näkökulmasta:
Liikuntataitojen ei tarvitse olla esteenä aloittamiseen
Vaikka et olisi lapsena tai nuorena oppinut liikuntataitoja, se ei tarkoita, että et voisi aloittaa nyt. Terveysliikunta, kuten kävely tai yksinkertainen jumppa, ei vaadi suuria taitoja tai erityisiä lahjakkuuksia. Se voi olla yksinkertaista ja helppoa, kunhan otat ensimmäisen askeleen. Kuntosalille tai vesiliikuntaan mennessä saattaa tulla ajatuksia, että "mitä jos teenkin nämä ihan väärin?". Siinä tapauksessa voi olla hyvä kysäistä esimerkiksi kaupungin liikunnanohjaajia apuun, jotka opastavat ilmaiseksi. Harvoin silti itseään saa ensimmäisillä kuntosali- tai vesiliikuntakerroilla rikottua, vaikka kävisikin ilman ohjausta. Joka tapauksessa on hyvä tiedostaa, että heikkoja liikuntataitoja saattaa käyttää päässään verukkeena jättää liikkumatta. Se on jälleen yksi luonnollinen, mutta turha tekosyy, jonka voi oppia kiertämään.
Laita aloittamisen vaatimustaso matalalle
Pienikin liike on parempaa kuin paikallaan olo. Liikunnan ei siis tarvitse olla puskemista äärirajoille, vaan 10 minuutin kävely tai pieni kotijumppa tekee jo paljon. Monesti päässä saattaa olla jonkinlainen mielikuva, että liikunnassa täytyy tulla hiki tai lihakset kipeiksi, jotta se on liikuntaa. Ei tarvitse, mikä tahansa liike on hyväksi ja eduksi liikunnallisemman elämän opettelussa.
Näissä oli siis pointtina se, että kannattaa varoa luomasta itselleen vaatimuksia, minkälaista liikkumisen tulisi olla. Tietyt mielikuvat oikeanlaisesta liikunnasta estävät liikuntamotivaation syntymistä. Monesti nämä vaatimukset syntyvät tiedostamatta ja esimerkiksi tämän tyylisten blogitekstien avulla niitä voi oppia tiedostamaan.
Aivan aluksi vaatimustaso voi olla jo pelkästään se, että laitat ulkokengät jalkaan, käyt oven ulkopuolella ja tulet takaisin. Alussa itseltään on hyvä vaatia vain se, minkä uskoo voivansa saavuttaa. Pikku hiljaa luottamus itseen kasvaa ja kehityt liikkujana.
Valitse liikunta, joka sopii arkeesi
Kätevin tyyli tehdä liikunnasta tapa on linkittää se johonkin toiseen päivän aikana tapahtuvaan aktiviteettiin. Työmatkaliikuntahan olisi optimaalinen työssäkäyvälle. Senkään ei tarvitse olla himopyöräilyä tai juoksulenkkiä, vaan vaikka vähän pidempi reitti bussipysäkille. Tai jos ajat autolla, niin jätät auton tahallaan vähän kauemmaksi. Siinäpä se.
Muissa tapauksissa liikunta on jouhevaa yhdistää kauppareissuun eli teet hieman pidemmän kävelylenkin aina kauppareissuilla, niin saat jo tietyn määrän normaalia enemmän liikuntaa viikossa. Onhan näitä keinoja: ruokaa valmistaessa voi tehdä kyykkyjä ja seinäpunnerruksia, televisiota katsellessa voi tehdä venyttelyitä ja niin edespäin.
Näin liikunta tehdään arkeen sopivaksi. Kun tällaisilla stepeillä päästään alkuun, on liikkumisen lisääminen helpompaa.
Terveysliikunnan perusperiaatteita
Tässä vielä terveysliikunnan perusperiaatteita, millä myöhäisenkin aloittamisen hyödyt saadaan täytetyksi. Terveysliikunta on yleensä se, mihin tavallisen kansalaisen liikkumisessa pyritään. Terveysliikunnassa ei ole kyse kilpailusta tai suorituspaineista. Tärkeintä on säännöllisyys ja nautinto. Muista nämä perusperiaatteet:
- Säännöllisyys: Liiku usein, mieluiten vaikka päivittäin. Tämä osa-alue kehittyy ajan kanssa ja rima kannattaa olla aluksi matalalla, kuten yllä todettiin.
- Monipuolisuus: Kokeile erilaisia lajeja ja liikuntamuotoja. Huom! Tämä vaihe ehkäpä sitten, kun liikunnasta on tullut säännöllisempää ja rutiininomaisempaa. Muuten monipuolisuudesta voi tulla paineita ja ahdistusta.
- Kohtuus: Älä ylikuormita itseäsi, vaan kuuntele kehoasi. Tämä steppi etenkin alussa ja jälleen rutiinien synnyttyä voi jo kokeilla kuormittavampaakin liikuntaa.
- Nautinto: Valitse liikunta, joka tuo iloa ja hyvää oloa. Tätä yritetään löytää ainakin jostain osasta liikuntaa. Kaikesta ei välttämättä tykkää, mutta jos liikuntaan liittyvistä asioista löytyy edes jokin porkkana, mikä tuo nautintoa ja motivoi, niin se on jo plussaa. Joillekin se voi olla sykekello ja askelten mittaus, joillekin hyvä fiilis liikunnan jälkeen ja joillekin se että saa vain onnistumisen kokemuksen päivän liikunnan suorittamisesta.
Älä anna ikäsi tai menneisyytesi kokemusten estää sinua aloittamasta liikuntaa. Terveysliikunta on mahdollista kaikille, riippumatta siitä, kuinka vanha olet tai millaisia taitoja sinulla on. Muista, että jokainen askel vie sinua lähemmäs terveyttä ja hyvinvointia!