Liikunnan esteet: Miten ylittää laiskuuden tunne?

11.03.2024

Laiskuus on tunne, jota meistä jokainen on kokee useinkin, lähestulkoon päivittäin riippuen yksilön tavoista ja persoonallisuudesta. Se on kuin näkymätön este, joka seisoo meidän ja liikunnan välillä, ja voi tuntua paikoitellen ylitsepääsemättömältä. Toisaalta se on myös enemmän kuin luonnollinen tunne, eikä siitä kannata syyllistää itseään. Mutta mistä laiskuus johtuu, ja miten voimme ylittää sen?

Laiskuuden juuret

Laiskuus (välillä käytetään myös sanaa vitkastelu) voi johtua monista tekijöistä. Se voi olla seurausta ylikuormituksesta tai stressistä, jolloin keho ja mieli haluaa painaa jarrua, jottei kuormitusta tulisi lisää. Toisin päin käännettynä laiskuus saattaa johtua alhaisesta energiatasosta tai vireydestä eli elämäntavat kokonaisuudessaan, kuten unen puute, vähäinen liikkuminen ja huono ruokavalio, mahtavat tehdä elämän laiskaksi ja verkkaiseksi. Tahtia on tästä vaikeaa nopeuttaa, ellei muuta elämäntapojaan. 

Jos evoluution kautta pohtii asiaa, ihminen on oppinut laiskottelun säästääkseen energiaa, kun uhkaa tai vaaraa ei ole. Sen vuoksi laiskottelu on luonnollista myös nykyään, joskin se saattaa jäädä entisaikoja helpommin päälle, koska uhkat ja vaarat eivät säpsäytä meitä hereille aika ajoin.

Laiskuus nykyaikana on mielestäni opittua toimettomuutta ja kykenemättömyyttä keskittyä. Länsimaisessa elämässä on ainakin vielä tällä hetkellä monia mahdollisuuksia laiskotteluun. Elämäntyyli on passiivisempaa, koska työt, opiskelut ja viihteen kulutus hoidetaan koneilla ja kännyköillä. Teknologia myös heikentää keskittymistä, mikä taas vie ajatuksia enemmän "Ei jaksa"-suuntaan. Laiskottelulla ei myöskään ole välttämättä mitään välittömiä seurauksia, kuten hengenvaara, vaan enemmänkin välillisiä eli terveyden ja kunnon vähittäinen rapistuminen. Nykyaikana suurin osa laiskuuden kanssa kamppailemisesta jää ihmisen itsensä varaan, siinä missä pakko ja selviämisen tarve lopetti laiskottelun joskus ennen ajanlaskun alkua ja miksei joskus ennen suuria materialistisia vaurauksiakin tovi sitten. 

Ongelmahan jokaisen yksilön laiskuuden voittamisessa tulee siinä, että sen jättäessä sohvan pohjalle, alkaa kehittymään häpeän, osaamattomuuden ja jo mainitun opitun toimettomuuden tunteita. Nämä oikeastaan lisäävät kerroksia laiskuuden päälle eli kun nämä tunteet voimistuvat, ylös pääseminen on entistä hankalampaa. Sitten sitä jo keksiikin kaikenlaisia ulkoisia selityksiä päänsä sisällä, joilla itseään suojaa, kuten "sää on taas huono tänään", "teen huomenna", "vaatteet ovat pyykissä" ja "ei minulla ole mitään ohjelmaa, mitä toteuttaa".

Miten ylittää laiskuuden tunne?

Laiskuuden ylittäminen on mielestäni hyvä termi asialle. Laiskuudesta ei voi päästä eroon, mutta sen voi ylittää, jotta saa itsensä toimimaan. Näin voit päästä liikkeelle ja hyppäät laiskuuden yli liikuntaa aloittaessa.

  1. Ota alkuun joku patistamaan sinua: Kysy apua, pyydä toista ihmistä hieman patistamaan tai tehkää kaverin tai puolison kanssa sopimus jokaviikkoisesta kävelylenkistä. Näin ei tarvitse itse kantaa kaikkea taakkaa aloittamisesta.
  2. Pienet askeleet, jokainen liike lasketaan: Aloita pienillä muutoksilla, vaikka pieni kävely lounastauolla tai portaat hissin sijasta. Näin valitset tietoisesti laiskuuden ylittämisen, eikä tässäkään kohdassa liikkuminen vaadi liian stressaavaa ja ahdistavaa päätöksentekoprosessia. 
  3. Hae ensin positiivisia tunteita: Laiskuutta ei ylitetä, jos liikkuminen ahdistaa. Yllämainittujen lisäksi, liiku vain sen verran alkuun, että tunne säilyy positiivisen tai edes neutraalin puolella. Jos oma tunnemittari näyttää jatkuvaa punaista eli negatiivista, ei lähtökohdat laiskuuden voittamiselle ole hyvät.
  4. Rutiinit: Luo vähitellen rutiineja, jotka tekevät liikunnasta osan päivittäistä elämääsi ja liikunnasta tulee vaihtoehto laiskuudelle.

Yhteenveto

Laiskuuden tunne on normaali ja luonnollinen, mutta se ei saa estää meitä tavoittelemasta terveellisempää ja aktiivisempaa elämää. Kun ymmärrämme, mistä laiskuus johtuu, voimme kehittää strategioita sen ylittämiseksi. Jokainen askel on askel eteenpäin, ja jokainen liikkeesi vie sinut lähemmäs liikunnallisempaa elämää. 

Toivottavasti tämä teksti toi ajatuksia ja inspiraatiota ylittää laiskuutesi!