Liikunnan aloittamisen vaikeuden taltuttaminen: 3 vinkkiä liikunnan aloittamiseen

02.03.2024

Liikuntaa ei ole helppoa aloittaa. Pitkä tauko liikunnasta tai täysin nollista aloittaminen on varmasti tuskaa ja se kannattaa tiedostaa. Kun osaa suhtautua liikunnan aloittamiseen oikein, pääsee tästä vaikeudesta yli nopeammin.

Ennen liikunnan uudelleen starttaamista tai alusta liikkeelle lähtemistä on kuitenkin syntynyt jokin tämänkaltainen ajatus: "Nyt on kyllä pakko saada itseni liikkeelle, ei tästä muuten tule yhtään mitään". Kunto saattaa olla romahtanut, painoa tullut, rytmit ovat sekaisin, lähellä ei ole liikuntapaikkoja, aika menee kaikkeen turhaan tai tuntuu että aikaa ei edes ole. Myös kehonkuva voi olla muuttunut omassa mielessä negatiiviseksi. Eli taustalla on aina jokin syy, miksi ei tee mieli ottaa sitä ensimmäistä askelta liikunnan lisäämiseksi ja se on täysin luonnollista ja ymmärrettävää.

Tärkeintä on aloittaa jostain ja se on melkeinpä ihan sama mistä. Tässä kuitenkin kolme vinkkiä, mistä voi mahdollisesti olla apua.

1. Toiminta ensin

Minkä tahansa aloittaminen on hankalaa. Keho ja mieli on tottunut sekä mieltynyt johonkin tiettyyn rutiiniin, joka toistuu päivittäin – ja siitä irti pääseminen vaatii toimintaa eli tekemistä, aktiivisuutta. Monesti puhutaan toiminnan, ajattelun ja tunteiden kolmiosta tai kehästä. Tämä tarkoittaa sitä, että toiminta vaikuttaa ajatteluun ja tunteisiin, ajattelu vaikuttaa toimintaan ja tunteisiin, ja tunteet vaikuttavat ajatteluun ja toimintaan. Kaikki vaikuttavat siis kaikkeen.

Mutta mikäs sitä liikunnan aloittamista yleensä estää? Ajattelu ja tunteet. Aina tulee mietittyä kaikki syyt, ummet ja lammet, miksi ei ja miten pahalta se tuntuu ja olen ihan surkea.. Sen vuoksi aloitettaessa täytyy toimia ensin ja miettiä, pohtia, funtsia vasta sen jälkeen.

Lähde siis liikkeelle heti, kun pienikin välähdys päässä tai viesti kropasta niin kertoo. Tee jotain yksinkertaista, kuten käy vähän kävelemässä, vie roskat, tee jalan venytyksiä, muutama kyykky.. Se voi olla mitä vain. Jos alat ajattelemaan liikaa, laitat itsellesi alati lisääntyviä ehtoja, mitkä estävät sinua toimimasta eli liikkumasta. Kun toimit heti, onnistut saamaan itsesi liikkeelle.

2. Hae onnistumisia

Aivan alussa on psykologisesti tärkeää saada onnistumisia, jotta motivaatiolla olisi edes mahdollisuus kasvaa. Tässä vaiheessa ei siis aloiteta jostain suuresta tavoitteesta, kuten "vuoden loppuun mennessä juoksen maratonin". Nyt tärkeintä on tehdä edes muutama päätös liikkumisesta viikon aikana ja toimia sen mukaan. Tekemällä sen, luot vähitellen uskoa itseesi, että voit jossain vaiheessa liikkua jonkin verran enemmän – siis saavutat tuiki tärkeitä onnistumisen kokemuksia.

Huomautan kuitenkin, että onnistumisia voi saada alussa myös hieman rankemmista tai pidemmistä harjoituksista, joissa olet päättänyt saavuttaa vaikka tietyn askelmäärän kävellessä tai hölkätessä. Saatatkin huomata, että tämähän voisi sujua näin. MUTTA. Tässä ollaan jo vaaravyöhykkeellä, että kaasu lähtee pohjaan heti alusta. Ja kun kaasu on pohjassa, niin ainoa suunta on hellittää kaasua. Kun jalka sitten pääsee kaasulta vähitellen, onnistumiset vähenee, motivaatio laskee ja koet itsesi taas epäonnistuneeksi. Tämän vuoksi alku on aina syytä olla rauhallinen, koska tapojen muuttaminen on pitkäjänteistä työtä.

3. Aloita pienin askelin

Starttaa siis nilkka koukussa, ei suorana. Pienten askeleiden ottaminen on olennaisin asia nimenomaan pitkäaikaiseen elämäntapamuutokseen tähdättäessä. Tapojen luominen vaatii pieniä askeleita, koska suuret askeleet kuluttavat enemmän aivojesi kapasiteettia. Otetaanpa kävelyesimerkki: jos lähdet kävelylle ja harpot koko lenkin ajan valtavia askeleita, miltä luulet, että se tuntuu? Sehän on hanurista, eikä sitä halua tehdä uudestaan! Mieluummin sitä kävelee pieniä, mutta itselleen sopivia, tasaisia askeleita, joihin on tottunut.

Askel kerrallaan edistymisen syyt ovatkin oikeastaan mainittu ylempänä. Kun tavoitteet eivät ole aluksi liian suuret, on helpompi toimia – siis saada itsensä edes liikkeelle. Samasta syystä saavutat myös onnistumisia, mikä voitelee motivaatiota – pienempiin tavoitteisiin on helpompi yltää.

Ota siis pieni askel eteenpäin liikunnan aloittamisessa, sellainen, joka ei ahdista jo ajatuksena. Huomaa, että esimerkiksi pelkkä sisältä ulos lähteminen voi olla aivan tarvittava alku. Siitä se kaikki lähtee.