Liikunta ei ole urheilua
Liikunta ja urheilu ovat kaksi käsitettä, jotka usein sekoitetaan keskenään. Vaikka ne liittyvät fyysiseen aktiivisuuteen, niiden tarkoitus, intensiteetti ja vaikutukset ovat erilaisia. Tässä blogitekstissä tarkastellaan liikunnan ja urheilun eroja sekä sitä, miksi tavallisen liikkujan ei tulisi vertailla itseään huippu-urheilijoihin.
Liikunta
Liikunta on laaja käsite, joka kattaa fyysisen aktiivisuuden, joka ylläpitää tai parantaa terveyttä ja hyvinvointia. Lähtökohtaisesti liikunnan tai edes jonkun sen osa-alueen tulisi olla pääsääntöisesti miellyttävää, jotta siihen syntyisi motivaatiota. Liikunta liikkumismuotona voi tarkoittaa esimerkiksi kävelyä, hölkkäilyä, pyöräilyä, uintia, kehonhuoltoa, kuntosaliharjoittelua ja tanssia. Yhtälailla liikunta käsittää perinteiset urheilulajit, kuten pallopelit, mutta erona urheiluun on se, että voitto ei määritä liikkumisen tavoitteita. Yleisesti liikunta voi olla säännöllistä (mielellään) tai satunnaista, ja sen tavoitteena on yleensä fyysisen kunnon ylläpitäminen, ajan viettäminen, hyvät fiilikset, terveyden edistäminen ja tarvittaessa painonhallinta.
Liikunnan ominaispiirteitä:
- Monipuolisuus: Liikunta voi olla monenlaista, ja sen ei tarvitse olla kilpailullista.
- Terveyshyödyt: Liikunta esimerkiksi parantaa sydämen terveyttä, vahvistaa lihaksia, lisää kehon liikkuvuutta ja toiminnallisuutta sekä edistää mielen hyvinvointia.
- Yksilöllisyys: Jokainen voi valita itselleen sopivan liikuntamuodon ja -määrän. Liikuntaan on liikkumissuositukset, joiden avulla ihminen liikkuu terveellisen määrän, mutta silti kannattaa myös kuunnella itseä liikuntamotivaation suhteen ja kehittää innostusta vähitellen.
Urheilu
Urheilu on kilpailullista toimintaa, jossa yksilöt tai joukkueet pyrkivät saavuttamaan parhaan mahdollisen suorituksen tietyssä lajissa. Urheilu vaatii usein erikoistunutta harjoittelua, taitoa ja kilpailuhenkeä. Huippu-urheilijat kilpailevat kansallisella ja kansainvälisellä tasolla, ja heidän tavoitteenaan on voittaa ja saavuttaa ennätyksiä. Urheilua voisi vielä erotella periaatteessa kuntourheiluun, kilpaurheiluun ja huippu-urheiluun, mutta se on toisen tekstin asiaa.
Urheilun ominaispiirteitä:
- Kilpailu: Urheilu perustuu kilpailuun, ja siinä on usein selkeät säännöt ja tavoitteet.
- Harjoittelu: Urheilijat harjoittelevat intensiivisesti ja ohjelmoidusti saavuttaakseen parhaan mahdollisen suorituksen.
- Tavoitteellisuus: Urheilussa pyritään voittoon, ennätyksiin ja menestykseen. Tulokset määrittävät onnistumisen ja osaamiseen, ei niinkään oppiminen.
Vertailu ja tärkeys
On tärkeää ymmärtää, että tavallisen liikkujan ei tulisi vertailla itseään huippu-urheilijoihin. Miksi?
- Tavoitteet: Tavallisen liikkujan tavoitteet ovat erilaiset kuin huippu-urheilijoiden. Liikuntaa harrastetaan terveyden, liikunnan ilon ja hyvinvoinnin vuoksi, kun taas urheilussa tavoitteena on menestys ja voitto. Urheilu toki tuottaa voimakkaita tunteiden ääripäitä, jollaisia ei muualta välttämättä saa, mikä voi myös tuottaa positiivisia elementtejä terveydelle.
- Harjoittelun intensiteetti: Huippu-urheilijat harjoittelevat tuntikausia päivittäin pieni kehittymisen ja osaamisen paine niskassaan, kun taas tavallinen liikkuja voi nauttia liikunnasta ilman samanlaista painetta.
- Vertailu itseensä: Tavallisen liikkujan tulisi vertailla itseään vain itseensä, kun taas urheilussa verrataan aina itseään muihin urheilijoihin. Oman edistyksen seuraaminen ja omien tavoitteiden saavuttaminen ovat tärkeimpiä tavalliselle liikkujalle.
Eli seuraavan kerran, kun hikoilet kuntosalilla tai lenkkipolulla, muista, että liikunta ja urheilu ovat eri asioita, ja tärkeintä on oma hyvinvointisi ja se, että liikunta tuottaa iloa ja motivaatiota - se johtaa lopulta terveellisempään elämään!