Turvallisen liikuntaympäristön löytäminen
Jokainen liike on askel eteenpäin. Joskus kuitenkin tuntuu, ettei sopivaa liikuntaympäristöä löydy, mihin uskaltaisi tai kehtaisi mennä liikkumaan. Julkisen sektorin paikoissa, kuten uimahalleissa ja kuntosaleilla on aina ihmisiä pilvin pimein.. Yksityisen sektorin paikoissa taas liian hyväkuntoisia ihmisiä ja ehkä hintakin on kalliimpi.. Kolmannen sektorin, kuten seurojen ja järjestöjen toiminta olisi hyvää, mutta niissä pitää olla aina tiettyä osaamista ja sijaintikaan ei aina onnistu itselle..
Tällaisia pohdintoja saattaa tulla eteen liikuntaympäristön etsimisessä. Varsinkin liikunnan aloittamisessa haluaisi, että liikuntaympäristö löytyisi nopeasti ja siitä ei tulisi sen suurempi stressitekijä. Turvallisen liikuntaympäristön löytäminen on tärkeää, jotta voit nauttia liikunnasta ja pysyä motivoituneena. Vähän sen eteen joutuu kuitenkin näkemään vaivaa. Tässäpä muutamia vinkkejä, jotka voivat auttaa sinua löytämään oikean paikan:
- Tutki Vaihtoehtoja: Etsi erilaisia liikuntapaikkoja omalla alueellasi. Käy tutustumassa niihin henkilökohtaisesti, jos mahdollista, ja tunnustele, miltä ympäristö tuntuu. Tuleeko heti tunne, että täällä voisi käydä liikkumassa vai tuntuuko ympäristö hieman vastahakoiselta?
- Kysy Suosituksia: Kysy ystäviltä, perheenjäseniltä tai työtovereilta suosituksia hyvistä liikuntapaikoista. Tämä on yleensä helppo ja varma tapa, etenkin jos joku toinen on sinun kanssasi samassa veneessä eli aloittamassa liikuntaa.
- Lue Arvosteluja: Lue online-arvosteluja ja asiakaspalautteita eri liikuntapaikoista. Ne voivat antaa hyvän kuvan siitä, millainen ilmapiiri paikassa vallitsee. Tässä täytyy toki huomioida, että monesta hyvästäkään paikasta ei ole arvosteluita netissä, mutta kokeilla kannattaa!
- Tarkista ohjaajien osaaminen liikuntaa aloittavia kohtaan: Jos hyödynnät liikunnan aloittamisessa esimerkiksi liikunnanohjaajaa tai traineria kannattaa varmistaa, että ohjaaja ymmärtää, minkälaisten prosessien läpi liikuntaa ja elämäntapamuutosta tekevät menevät. Toisin sanoen, että ohjaaja ymmärtää ensisijaisesti motivaatioon ja muutoksen aiheuttamien psyykkisten haasteiden vaikutukset liikkumiseen.
- Etsi Yksityisyyttä: Jos kaipaat enemmän yksityisyyttä, etsi ulkokuntosaleja, lenkkipolkuja, pienempiä kuntosaleja tai tee kotitreenejä.
- Kokeile Erilaisia Aikoja: Käy liikuntapaikassa eri aikoina päivästä, jotta näet, milloin siellä on vähiten ihmisiä. Myös Google kertoo tämän näyttämällä ruuhkapiikit, kun haet liikuntapaikkaa netistä.
- Tutustu Ryhmäliikuntatunteihin: Etsi omaan kuntotasoosi sopivia ryhmäliikuntatunteja, niitä on jonkin verran myös aloittelijoille. Monet kokevat ryhmäliikuntatunnit turvallisemmiksi ja kannustavammiksi, koska niissä on muita samanhenkisiä ihmisiä.
Muista, että turvallinen liikuntaympäristö on sellainen, jossa tunnet olosi mukavaksi ja voit keskittyä harjoitteluun ilman ulkopuolista painetta tai arvostelua. Tsemppiä etsintään!